Reptiler och djurfakta

Reptiler är en spännande djurgrupp som funnits jättelänge, hela 300 miljoner år. I djurgruppen finns bland annat ormar, grodor, sköldpaddor och ödlor. Dinosaurier var också reptiler och vissa av dagens reptiler påminner faktiskt om dessa jätteödlor, exempelvis leguaner. Trots att dinosaurier var enorma är dagens reptildjur ganska små, till exempel grodor. Något som kännetecknar just reptiler eller kräldjur är att de oftast har en svans, fjäll och fyra lemmar. Dock har till exempel ormar tillbakabildade lemmar (alltså ben- och armlösa). Det täta fjällen som är huden, är väldigt vattentätt. Detta gör att djuren inte förlorar sin vätska och trivs därför bra i varma och tropiska klimat.

Många reptildjur, exempelvis sköldpaddor, kan bli väldigt gamla. Ett känt kräldjur som du kanske hört talas om var en sköldpadda som levde i en kungafamilj. Detta var för ganska längesedan, år 1777. Sköldpaddan blev hela 188 år, en avsevärd ålder för vem som helst. De flesta reptiler är inte farliga för människor om man inte provocerar dem. Några undantag kan vara giftiga ormar och grodor, samt stora boaormar och krokodiler.

Användbara reptiler

Att människosläktet är uppfinningsrikt är knappast förvånande. För längesedan i Amazonas djungler använde sig vissa indianstammar av giftiga grodor. De gned korta små pilar mot grodorna (där giften sitter) och sedan blåste de pilarna på sina fiender. Idag används också reptiler till olika saker. Exempelvis har man utformat en ansiktskräm som innehåller ormgift. Det låter kanske märkligt, men enligt tillverkarna ska giftet ha en liknande effekt som Botox. Om man själv skulle vilja smörja in sig med ormgift kan ju diskuteras. Vad händer egentligen om man blir biten av en giftig orm? Det beror såklart på vilken orm som gett bettet men vissa ormar gör att blodet förvandlas till gelé. Om du känner dig lockad av att träffa på lite olika reptildjur som ormar, kan du besöka Universeum i Göteborg. Här kan du få klappa riktiga ormar.

Reptiler idag är mycket mindre än sina släktingar dinosaurierna